Hoppa till sidans innehåll

Aikidons historia


Aikido har sitt ursprung i Daito-aiki-jutsu en stridskonst som grundades på 800-talet av prins Sadzumi, en av kejsar Eiwas söner. Den övades länge i hemlighet inom en liten grupp samurajer, krigaradeln.

År 1911 började Morihei Ueshiba träna för Daito-skolans mästare. Han var då 28 år, men hade redan som 14-åring börjat träna en mängd olika japanska stridskonster. Ueshiba uppnådde en oerhörd skicklighet men var inte nöjd. Han ville finna en väg att inte bara övervinna motståndaren, utan själva våldet i sig.

 

Morihei Ueshiba - Grundare av Aikido

Därför utvecklade han Aikido och började lära ut det. Till en början var han mycket noggrann med vilka som fick träna för honom, men med tiden tillät han den allmänna spridning som Aikido har idag.

Morihei Ueshiba tränade och lärde ut Aikido ända till sin död år 1969. Efter hands död har flera instruktörer gått sin egen väg och startat egna stilar av Aikido. Det tre största i Sverige och i världen är Ki-Aikido, Aikikai samt Iwama Ryu. Aikikai leddes av grundarens son till hans bortgång och numera leds det av grundarens sonson, Moriteru Ueshiba, Iwama Ryu leddes av Morihiro Saito tills för några år sedan då han avled.

 

Koichi Tohei - Grundare av Ki-Aikido

Ki-Aikido leddes av Koichi Tohei tills för något år sedan då han pensionerade sig själv och lämnade över ledarskapet till sin son. Koichi Tohei var i många år huvudinstruktören för hela Aikido och ansvarig för all träning på Hombu dojo. Han är också den enda i världen som tilldelats 10 dan som är den högsta graderingen som man kan få. Denna mottog han av grundaren i slutet av 60-talet.

Ki No Kenkyukai grundades 1971 och Ki-Aikido (Shin Shin Toitsu Aikido) grundades 1974 av Sensei Koichi Tohei.

1982 introducerades Ki-Aikido i Sverige av Sensei Kenjiro Yoshigasaki. Klubbar som tränar Ki-Aikido i Sverige är vanligtvis medlemmar i Ki-Aikido organisationen Ki No Kenkyukai Association Internationale (KNK). Kenjiro Yoshigasaki Sensei är "President of KNK" och "Doshu of Shin Shin Toitsu Aikido".

Under begreppet Ki-Aikido ryms Aikido (way of harmony), Toitsudo (way of unity) and Kenkodo (way of health).

I Sverige har Aikido tränats sedan början på 60-talet. Idag är det ca 5000 tränande och nästan hundratalet klubbar över hela Sverige ifall man räknar samman alla tre stilarna.

Ki-Aikido är den näst största Aikido stilen i världen och tränas i över 10 svenska klubbar.

Ki No Kenkyukai Sverige är vår paraplyorganisation.

Uppdaterad: 03 NOV 2012 22:36 Skribent: Lars Niklasson

Postadress:
Solna AK - Budo & Kampsport
Lars Niklasson, Råsundavägen 154
16936 Solna

Besöksadress:
Torggatan 15
17154 Solna

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: solna-aikido@ki-aiki...

Se all info