Hoppa till sidans innehåll

Aikido


Inledning

Den synliga delen ovanför vattenytan av ett isberg är endast en mycket liten del av hela isberget. Precis som detta isberg, är den kraft du vanligen använder bara en liten del av hela din möjliga kraft.

Naturen har givit oss både kropp och sinne. När vi förenar den synliga kraften från kroppen med den osynliga kraften från sinnet, blir vi ett med naturen och kan fullt utöva vår potential. Målet med Ki-Aikido (Shinshin-toitsu aikido) och Ki-övningar (Shinshin-toitsudo) är att söka utveckla denna Ki-kraft, vilket är kraften som skapas genom att förena kropp och sinne.

Vad är Ki-Aikido?

Ki-Aikido är en "modern kampkonst" som utvecklats från uråldriga kampsystem. Ki-Aikido är inte bara en kampkonst eller ett självförsvarssystem, utan det är också en livsfilosofi för det dagliga livet.

I Ki-Aikido fokuserar man på att utveckla sin Ki ("livsenergi"), bl a genom olika övningar för både kroppen och sinnet. Ki-Aikido lär ut ett förhållningssätt som går ut på att förena kropp och sinne. Lyckas man med detta kan man finna en balans som ger både effektivitet och harmoni, vare sig det handlar om arbete, familjeliv, idrott eller självförsvar.

I Ki-Aikido tävlar man inte mot någon annan - bara mot sig själv. Att alltid eftersträva harmoni, innebär att en attack inte ska mötas med styrka utan med kontrollerad följsamhet. Därför krävs det inte att man är stark, vig och har bra kondition för att man ska kunna börja träna Aikido. Utövare finns i alla åldrar. De flesta som tränar gör det för att utvecklas både mentalt och fysiskt mot ett tillstånd av större harmoni och välbefinnande - och naturligtvis för att det är roligt!

På köpet lär man sig självförsvar, konflikthantering, andning, meditation, massage och får en allsidig fysisk träning. Sist men inte minst ges även en möjlighet att stifta bekantskap med nya trevliga och spännande människor!

Ki-Aikido är en japansk konstart som handlar om hur du skapar bra möten med andra människor. Du kommer att få ypperliga verktyg som du kan använda och ha stor nytta av i dagens stressade samhälle. Genom Ki-Aikido träningen ökar din kroppsuppfattning och din mentala närvaro. Ki-Aikido består bl a av att hantera attacker som t ex slag, sparkar, grepp om handleder, halsen. Dessa hanteras med olika kasttekniker som ibland avslutas med fastlåsningar. I Ki-Aikido träningen ingår också ki-a-tsu (en sorts akupressur), meditation och andningsövningar. Teknikerna i Ki-Aikido bygger inte på muskelstyrka utan på rytm, timing, avstånd och ledningsförmåga. Det som framhävs speciellt i Ki-Aikido är kopplingen mellan träningen och det dagliga livet.

Här kan du läsa om Aikidons historia.

Uppdaterad: 03 NOV 2012 22:29 Skribent: Lars Niklasson

Postadress:
Solna AK - Budo & Kampsport
Lars Niklasson, Råsundavägen 154
16936 Solna

Besöksadress:
Torggatan 15
17154 Solna

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: solna-aikido@ki-aiki...

Se all info